Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami

Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami

Składniki:

ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- 150g masła lub margaryny roślinnej
- 2 łyżki proszku do pieczenie

nadzienie:
- owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów)
- cukier waniliowy
- cynamon

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: kwadratowa

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.


Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 20 minut

Na koniec można posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)