Kopiec Kreta domowy

Kopiec Kreta domowy według przepisu z kotlet.tv

Składniki:

ciasto:
- 125g margaryny roślinnej
-  5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki:

- 500g kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady
-  4 banany
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

Forma: torownica o średnicy 22 cm

Przygotowanie:
Margarynę, mleko i cukier podgrzewam w garnku do rozpuszczenia. Po zdjęciu z ognia dodaję kakao i mieszam. Zostawiam do ostudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem. Dodaję również zimną masę kakaową. Dalej łączę z pianą i miksuję na niskich obrotach. Ciasto wyszło mi bardzo gęste.Przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut


Czekam aż ciasto ostygnie. Wtedy dopiero odcinam wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany. Można przekroić je tak, aby się wszystkie zmieściły.

Ubijam śmietankę z cukrem pudrem, dodaję do niej pokruszoną czekoladę (lub startą na grubej tarce) oraz przygotowaną żelatynę. Mieszam.  Masę układam na bananach formułując kopiec. Resztę ciasta kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc, by śmietana stężała.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)