Pasztet drobiowy z jajkiem

 Pasztet drobiowy z jajkiem

Składniki:

- 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez
- marchew, pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn)
- ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 surowe jajka
- 3 duże jajka ugotowane na twardo

Dodatki:
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy
- olej rzepakowy do smażenia

Forma: mała keksówka 25 cm

Przygotowanie: 

Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam ją na oleju. Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: okolo 60 minut

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)