Tort Chałwowy


Tort Chałwowy


Składniki:

masa (według przepisu z kotlet.tv):

- 200g masła lub margaryny roślinnej
- 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru)
- 400g chałwy (u mnie Odra)
- cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku

ciasto:
- biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie)
posypka:
- wiórki kokosowe
- orzechy włoskie

dodatki:
- konfitura malinowa

Przygotowanie:
Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam jej odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję.
Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu.

Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu.

Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)