Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Ciasto ze śliwkami i czekoladą (oryginalny przepis z kolorowo-torcikowo)

Składniki:

ciasto:
- około 3 szklanki mąki
- 200g margaryny roślinnej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

- około 1kg śliwek
- 1 łyżka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
- cukier puder do posypania

Forma: kwadratowa 24 x 24 cm
Przygotowanie:
Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. 
Wydrążone śliwki zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce.

Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut

Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

1 komentarze:

  1. O rany jak bym zjadła!!! Boskie połączenie: śliwki i czekolada :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)