Domowe pieguski

Domowe pieguski (oryginalny przepis TU)

Składniki:

- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru 
- 1 jajko
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek i żurawiny

Forma: blacha z piekarnika 

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i mieszam. Następnie dosypuję mąką, sól, sodę. Do dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę. 
 
Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną grzałkę.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 12-15 minut

Z tej ilości składników wychodzą dwie blachy ciastek.


1 komentarze:

  1. Żeśmy się zgrały :) Robię bardzo podobne :) Serio, wolę własnoręcznie zrobione, niż te "sklepowe". Podejrzyj moje Pieguski z żurawiną, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)