Miodowe bułeczki z jabłkami

Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki)


Składniki:

- 15 dag margaryny roślinnej
- 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka

Forma: blacha z piekarnika


Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny.

Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do uprzednio nagrzanego piekarnika.  

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 15 minut


Dobrze smakują z dodatkiem dżemu. U mnie z malinowym.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)