Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem

Składniki:

sos:
- podwójny filet z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny ziarnisty
- zielone chilli jalapeno
- bazylia, oregano
- sól 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- makaron tagliatelle (u mnie wstęga)

Przygotowanie:
Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości.

W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)