Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe

Ciasteczka z miodem gryczanym: cynamonowe, imbirowe i kakaowe

Składniki:

ciasto:
- 50g margaryny
- 1 1/2 łyżki miodu gryczanego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kakao

do ozdoby:
- lukier (sok z cytryny, cukier puder )
- cukrowa kolorowa posypka do dekoracji

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części. 

Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10 minut

Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)