Ciasteczka twarogowe z cukrem i cynamonem

Ciasteczka twarogowe z cukrem i ceynamonem

Składniki:

- 100gr masła
- 100gr twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody


dodatki:- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Forma: duża blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Schłodzone masło, najlepiej zamrożone ścieram na tarce. Dodaję resztę składników na ciasto i szybko zagniatam. Odkładam na godzinę do lodówki. 
W miseczce mieszam cukry z cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkowuję dość cienko, na około 3 mm. Wycinam z niego małe kółka i obtaczam dokładnie w cukrze. Składam każde na pół i jeszcze raz na pół. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut

(Źródło przepisu: Elficzna)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)