Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym


Zupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

Składniki: 


- 3 marchewki
- pietruszka
- mała cebula
- mielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- kostka rosołowa (u mnie warzywna) 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- śmietanka 30%
- natka pietruszki (u mnie suszona)
- groszki ptysiowe (u mnie Brześć) 

Przygotowanie: 
Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry i dodaję do cebuli. Dolewam wody, dodaję pieprz i imbir. Duszę do miękkości. Pod koniec wrzucam kostkę rosołową rozpuszczoną uprzednio w gorącej wodzie. Zagotowuję wszystko razem. Następnie miksuję wszystko na gładki krem.
Podaję z dodatkiem śmietanki i z groszkiem ptysiowym. Całość posypuję natka pietruszki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)