Salceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Salceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Składniki:

- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jabłka

dodatki:
-  tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy

Forma: torownica o średnicy 22 cm 

Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Jaja miksuję z cukrem, dodaję olej oraz resztę składników. Mieszam razem z jabłkami. Nasę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 40 minut



(Źródło przepisu: kulinarne spotkania)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)