Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą

Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duży kefir naturalny

dodatki:
- posypka - Maczek niebieski
- posypka - Perełki ecru

- śliwki
- gorzka czekolada
- ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem
- kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka)

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami. Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut

Gdy ostygną, dekoruję bitą śmietaną oraz posypkami.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)