Pieczony kurczak z kabaczkiem

Pieczony kurczak z kabaczkiem


Składniki:
- udka lub podudzia z kurczaka
- kabaczek

marynata:
- 3 łyżki musztardy (u mnie kremska)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki ziół prowansalskich
- 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Kurczaka z kabaczkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam resztą marynaty i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-50 minut

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)