Ciasto kakaowe z cukinią

Ciasto kakaowe z cukinią 

Składniki:

ciasto:
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso) 

dodatki:
- rodzynki, żurawina, pocięte morele
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)