Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami 

Składniki:

- 2kg kaczka 

marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- sól
- mielony czarny pieprz
- majeranek

nadzienie:
- 2 jabłka

dodatki:

- kluseczki lane

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem.

Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę
Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)