Pizza wiejska na grubym cieście


Pizza wiejska na grubym cieście

Składniki:
 

ciasto:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100ml letniego mleka
- 200ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 45g drożdży
- 1 łyżeczka cukru


dodatki do pizzy: 
- ketchup
- ser żółty
- cienka kiełbasa wiejska
- 2 jajka na twardo
- 1/4 cebuli
- 4-5 pieczarek
- papryka marynowana


Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką ciasto. Odstawiam pod przykryciem (najlepiej przykryć ściereczką) na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 40 minut

Można podać z domowym sosem czosnkowym.

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)