Hamburgery z kotletem indyczym i piklami

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami

Składniki:

Bułki
przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery:
(ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli

(na wierzch):
- jajko roztrzepane z mlekiem
- sezam

Kotlety:
- mięso mielone indycze
- drobno posiekana cebula
- jajko
- czerstwa bułka
- mleko
- sól, czarny pieprz mielony
- majeranek
- ewentualnie bułka tarta 

dodatki:
- musztarda, majonez, ketchup
- pomidor
- sałata
- cebula
- konserwowe ogórki (u mnie pikle z ogórków)

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według przepisu.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę

Bułkę czerstwą moczę w ciepłym mleku. Dodaję odciśniętą do mięsa i cebuli wraz z jajkiem oraz przyprawami. Ewentualnie podsypuję bułką tartą, gdy mięso jest zbyt rzadkie. Aby kotlety były okrągłe i jednakowych kształtów, wycinam je foremką do ciasta. Smażę na rozgrzanym oleju.

Ciepłą bułkę przekrawam na pół. Jedną część smaruję majonezem, drugą musztardą. Układam sałatę, na to kotlet, ketchup, pikle, cebula pokrojona w piórka, pomidor i wierz bułki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)