Pączusie twarogowe nadziewane powidłami śliwkowymi

Pączusie twarogowe nadziewane powidłami śliwkowymi 
Składniki:

ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 125g twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu waniliowego

nadzienie:
- powidła śliwkowe
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wrzucam do miski i łączę wyrabiając ręką. Jeśli bardzo się klei, można podsypać odrobinę mąki. Ciasto dzielę na około 8-10 jednakowych części. Każdy kawałek ciasta rozplaszczam, kładę na środku odrobinę powideł i sklejam. Formułuję kulki. Smażę w gorącym tłuszczu. Kilka minut z każdej strony.

Jeszcze gorące oprószam cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)