Omlet z serem korycińskim (z sercem)

Omlet z serem korycińskim

Składniki:

- 3 jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano

dodatki:
- 2 kromki chleba bez skórki
- ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym)
- cebula czerwona, pomidor i sałata do dekoracji
- margaryna do smażenia

Przygotowanie:
W misce roztrzepuję jajka z mlekiem, mąką oraz przyprawami. Z chleba oraz sera korycińskiego wycinam serca.

Na patelni z rozpuszczoną margaryną podsmażam chleb. Gdy się zarumieni, przewracam na drugą stronę. Pomiędzy układam ser i zalewam całość masą jajeczną. Podczas smażenia podnoszę boki, aby całość płynna się podsmażyła.

Na talerzu rozkładam sałatę, na to przekładam gotowy i ciepły omlet. Na środek kładę plaster pomidora, a na serze posiekaną cebulę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)