Schab nadziewany papryką z szynkowara

Schab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara 
  
Składniki:

- 800g schabu
- 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K)
- 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól)
- 50g żelatyny spożywczej
- surowa czerwona papryka

Urządzenie: szynkowar Singiel

Przygotowanie:
Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam do miski, dodaję sól, przyprawę oraz żelatynę. Dokładnie wszystko mieszam. Mięso przekładam do szynkowara, tłuste kawałki układam na samym dole. Pomiędzy każdą warstwą mięsa układam paprykę pociętą w cienkie paski. Szynkowar zapełniam do samej góry, przykrywam podkładką dociskową i zabezpieczam klamrą ze sprężyną.

Odkładam mięso do lodówki na 3 dni.

Po tym czasie wkładam szynkowar do wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem i na małym ogniu przez około 65 minut. 
 
Po ostygnięciu odkładam na noc do lodówki, tak by rano wędlina była gotowa na śniadanie.
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)