Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką

Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką 

Składniki:

Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery:
(ciasto):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli

(na wierzch):
- mleko
- sezam

Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów:
- 1 cebula 
- sól, mielony pieprz czarny
- mąka pszenna
- olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:
- parówki
- majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki)
- ketchup

Forma: blacha od piekarnika  

Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę


Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką.

Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)