Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Składniki:

ciasto kruche:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200g margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka 

masa makowa:
- u mnie gotowa z puszki 

beza:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

kruszonka:
- 100g margaryny roślinnej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy


Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 12 minut, do lekkiego zarumienienia


Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową.

Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut

Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
(Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje)

7 komentarze:

  1. Mmm :) Bardzo lubię tego typu ciasta. Sama piekę w podobny sposób szarlotkę oraz wszelkie kruche ciasta z owocami - pianka obowiązkowa!

    Niedługo zacznie się u mnie sezon na biszkopty ze świeżymi owocami i masa karpatkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się zdawało skomplikowane, a okazało się łatwe.

      Usuń
  2. ale to pysznie wygląda :D nie możesz takich rzeczy publikować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. great post :) have a nice weekend :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda apetycznie choć nie przepadam za makowcami

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl