Ciasteczka bez jajek nadziewane

Dzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną


Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450)
- 130g masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany 12% 

dodatki:

- marmolada o smaku dzikiej róży 
- cukier puder do posypania

Forma: blacha od papiernika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek

Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, na około 1-2mm i wycinam różne ciasteczka. Spody np. kółka, serca, a wierzchnie części robię z tzw. dziurką, czyli wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10-12 minut / do zarumienienia

Do ciastek nie dodaję proszku do pieczenia, ale ładnie rosną w górę. Ciasteczka z dziurką oprószam cukrem pudrem. Po ostudzeniu spodnią część smaruję marmoladą, na to przyklejam wierzchnią część ciastka . I gotowe.



1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)