Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni

Śniadanie w postaci kanapki wcale nie musi być nudne. Wystarczy kilka kolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni.


Składniki:
- 4 kromki chleba
- pomidor
- mozzarella

pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni:
- około 6 liści rzymskiej sałaty
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju arachidowego
- sól himalajska
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie:
Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie.

Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki łączę ze sobą i opiekam na rumiano w opiekaczu, najlepiej w takim do panini. 


Dobrze smakują na ciepło, ale też można je jeść na zimno. Dlatego nadają się także jako śniadanie na wynos. Wystarczy je tylko odpowiednio zapakować, ja do tego używam ostatnio produktów Stella.


Dla córki pakuję kanapki do Torebek śniadaniowych papierowych Stella. Te są z pingwinami, które córcia bardzo lubi. Od wewnątrz powlekane są specjalną folią, więc żaden tłuszcz nie przejdzie na wierzch.


Mężowi czasem kanapki zawijam w Folię aluminiową z tłoczeniem Stella i wkładam do pudełka śniadaniowego. Folia jest wytrzymała i jak się okazuje dobrze się sprawdza nie tylko przy grillowaniu. Ale gdy mąż wybiera się w całodzienną podróż, to wtedy ratuję się Torebkami na mrożonki z suwakiem Stella. Tam zmieści się wiele bułek i w każdej chwili można woreczek wielokrotnie otworzyć i zamknąć. To bardzo wygodne.







9 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe to pesto, z rzymskiej sałaty nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wypróbować przepis, ja najczęściej jem tosty zapiekane z serem i szynką + czasami pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie zapiekane kanapki ;) torebki śniadaniowe papierowe są urocze.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie zapiekane kanapki ;) torebki śniadaniowe papierowe są urocze.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis! Ja robie bardzo podobna kanapke ale dodaje suszone pomidory i odrobine swiezego chilli Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl