Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami

Dziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami.

Składniki:
ciasto:
- 500g mąki (u mnie typ 450)
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek (jajka wielkości L)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka:
- 5 białek 
- 1 szklanka cukru
- 2 waniliowe budynie bez cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego

masa owocowa:
- 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: blacha kwadratowa 24 x 24cm (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej małą keksówkę)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut.

Białka ubijam aż zesztywnieją. Wtedy dodaję cukier i znowu miksuję, aż piana będzie się pięknie błyszczeć. Dalej dodaję budyń i miksuję. Na koniec wlewam powoli olej ciągle miksując. Do piany dodaję 2 łyżki porzeczek i delikatnie mieszam łyżką.

Osuszone porzeczki obsypuję mąką ziemniaczaną.

Jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rozrywa przy przekładaniu, to można dno po prostu wykleić ciastem. Owoce obsypuję cukrem pudrem i przekładam na ciasto. Na wierzch wylewam piankę. Resztę ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach i rozrzucam równomiernie na pianie. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 45 minut 


Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Zjemto + modyfikacje

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl