Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Warto umilać sobie jesień domowymi deserami. Na pewno w tym czasie pojawiają się u mnie domowe wypieki, ale dziś stawiam na nadziewane owoce. Jesienna chłodna pora to oczywiście będą one zapiekane, abym mogła podać je domownikom właśnie na ciepło - 
Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym z dodatkiem żurawiny i płatków jaglanych.


Składniki:
- 6 sztuk średniej wielkości jabłek

nadzienie:
- około 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 10g naturalnego miodu
- 30g masła
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- garść płatków jaglanych
- garść suszonej żurawiny

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myję, następnie wykrawam gniazda nasienne.

W blenderze blenduję orzechy włoskie wraz z masłem i miodem na gładką konsystencje. Do tego dodaję żurawinę i płatki jaglane. Dokładnie mieszam łyżką.
Do jabłek nakładam nadzienie do połowy, wkładam kostkę czekolady i dopiero wtedy uzupełniam nadzieniem. Tak nafaszerowane jabłka układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 
40 minut

Podaję na ciepło.

9 komentarze:

  1. Pieczonych jabłek z nadzieniem jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze... chyba wypróbuję Twój przepis w prodiżu <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam pieczonych jabłek, lol i jeszcze z nadzieniem orzechowo-czekoladowym, pychaaaa <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim nadzieniem jeszcze jabłek nie próbowałam, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny przepis Choc na fotografii wygląda bardzo bardzo pracochłonnie to chciałabym wyprobowac bo jesien to pieczone jabłka i ich zapach w całym domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prościzna, największa robota, to wydrążenie jabłuszek, ale mam specjalny przyrząd i idzie to szybciutko.

      Usuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)