czwartek, 24 maja 2012

Kopiec Kreta domowy

Kopiec Kreta domowy według przepisu z kotlet.tv

Składniki:

ciasto:
- 125g margaryny roślinnej
-  5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki:

- 500g kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady
-  4 banany
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

Forma: torownica o średnicy 22 cm

Przygotowanie:
Margarynę, mleko i cukier podgrzewam w garnku do rozpuszczenia. Po zdjęciu z ognia dodaję kakao i mieszam. Zostawiam do ostudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem. Dodaję również zimną masę kakaową. Dalej łączę z pianą i miksuję na niskich obrotach. Ciasto wyszło mi bardzo gęste.Przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut


Czekam aż ciasto ostygnie. Wtedy dopiero odcinam wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany. Można przekroić je tak, aby się wszystkie zmieściły.

Ubijam śmietankę z cukrem pudrem, dodaję do niej pokruszoną czekoladę (lub startą na grubej tarce) oraz przygotowaną żelatynę. Mieszam.  Masę układam na bananach formułując kopiec. Resztę ciasta kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc, by śmietana stężała.

poniedziałek, 21 maja 2012

Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami

Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami

Składniki:

ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- 150g masła lub margaryny roślinnej
- 2 łyżki proszku do pieczenie

nadzienie:
- owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów)
- cukier waniliowy
- cynamon

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: kwadratowa

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.


Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 20 minut

Na koniec można posypać cukrem pudrem.

środa, 16 maja 2012

Pasztet drobiowy z jajkiem

 Pasztet drobiowy z jajkiem

Składniki:

- 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez
- marchew, pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn)
- ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 surowe jajka
- 3 duże jajka ugotowane na twardo

Dodatki:
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy
- olej rzepakowy do smażenia

Forma: mała keksówka 25 cm

Przygotowanie: 

Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam ją na oleju. Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: okolo 60 minut