niedziela, 23 września 2012

Zapiekanki z serem i pieczarkami

Zapiekanki z serem i pieczarkami

Składniki:

- bagietki
- ser żółty
- pieczarki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie

dodatki:
- ketchup
- sos czosnkowy

Przygotowanie:
Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce i przyprawiam. Nakładam na bagietki. Na to ścieram żółty ser. Wkładam na kratce do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10-15 minut


Podaję z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym.

sobota, 22 września 2012

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla
 
Składniki:

mięso:
- plastry karkówki

marynata:
- musztarda chrzanowa
- przyprawa do karkówki (łagodna z solą - u mnie Prymat)
- rozmaryn
- mielona ostra papryka
- bazylia
- mielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. 


Grilluję karkówkę z każdej ze stron pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekła. Podaję z sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty oraz z sosem pomidorowym.

środa, 12 września 2012

Tort Chałwowy


Tort Chałwowy


Składniki:

masa (według przepisu z kotlet.tv):

- 200g masła lub margaryny roślinnej
- 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru)
- 400g chałwy (u mnie Odra)
- cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku

ciasto:
- biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie)
posypka:
- wiórki kokosowe
- orzechy włoskie

dodatki:
- konfitura malinowa

Przygotowanie:
Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam jej odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję.
Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu.

Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu.

Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową.