niedziela, 29 września 2013

Ciasto kakaowe z cukinią

Ciasto kakaowe z cukinią 

Składniki:

ciasto:
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso) 

dodatki:
- rodzynki, żurawina, pocięte morele
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut

niedziela, 22 września 2013

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Składniki:
- 20 dag tartych migdałów 
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru

dodatki:
- cukier puder do obtoczenia

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 10 minut

niedziela, 15 września 2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną

Składniki:

ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka 

dodatki:
- kruszonka (margaryna+cukier+mąka)
- śliwki
- 1-2 garście żurawiny
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka. Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki.

Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut

(Źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki + modyfikacje)

niedziela, 8 września 2013

Wafle z masą orzechową

Wafle z masą orzechową

Składniki:


- paczka wafli suchych okrągłych
- 200g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao
- 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich


Przygotowanie: 
Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas mieszam.


Jeszcze ciepłą masą smaruję wafle. Ostatnim nakrywam całość i przygniatam czymś ciężkim. Najlepiej położyć na nim deskę do krojenia, a na to jakiś cięższy garnek. Chowam do lodówki na kilka godzin. Kroję dopiero po schłodzeniu.

Czas chłodzenia w lodówce: kilka godzin



środa, 4 września 2013

Proste gofry z konfiturą malinową

Proste gofry z konfiturą malinową


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (może być brązowy)
 
dodatki:
- konfitura malinowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż to na naleśniki. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam, dopiero wtedy smażę gofry.
Podaję jeszcze ciepłe z konfiturą.