niedziela, 20 lipca 2014

Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem


Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem

Składniki:

ciasto:

- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 125ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

dodatki:

- ser żółty
- szynka w plastrach
- 5 pieczarek
- 1 pomidor
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)
- sos czosnkowy

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:

Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej i jogurt. Wyrabiam ręką dokładnie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 12 minut
 Podaję z sosem czosnkowym.

sobota, 5 lipca 2014

Trufle w wiórkach kokosowych

Trufle w wiórkach kokosowych 


Składniki:

- resztki ciast (u mnie ciasto kefirowe)
- serek waniliowy
- 1 łyżeczka masła czekoladowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
Resztki ciasta lub ciasteczek miksuję w blenderze. Dodaję serek waniliowy i łyżeczkę masła orzechowe. Wszystko ugniatam. Z ciasta formułuję małe kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Zostawiam je w lodówce, najlepiej na całą noc.