środa, 25 lutego 2015

Potrawka z kurczaka z ryżem

Potrawka z kurczaka z ryżem (z przyprawą z kapustą kwaszoną Royal Brand)


Składniki:

- 2 udka z kurczaka
- mała cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
- przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand
(papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona)
 
dodatki:
- gotowany ryż

Przygotowanie: 
Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Gdy już się wszystko zagotuje, dodaję przyprawę Royal Brand, sól i pieprz. Przykrywam pokrywką. Gotuję na małym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyciągam je i studzę. Usuwam kości, a kurczaka dzielę na mniejsze części. Dodaję z powrotem do sosu, który zagotowuję, ewentualnie doprawiam do smaku. Odstawiam z ognia i dodaję śmietanę, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną potrawkę podaję z ugotowanym białym ryżem.

niedziela, 22 lutego 2015

Schab nadziewany papryką z szynkowara

Schab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara 
  
Składniki:

- 800g schabu
- 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K)
- 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól)
- 50g żelatyny spożywczej
- surowa czerwona papryka

Urządzenie: szynkowar Singiel

Przygotowanie:
Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam do miski, dodaję sól, przyprawę oraz żelatynę. Dokładnie wszystko mieszam. Mięso przekładam do szynkowara, tłuste kawałki układam na samym dole. Pomiędzy każdą warstwą mięsa układam paprykę pociętą w cienkie paski. Szynkowar zapełniam do samej góry, przykrywam podkładką dociskową i zabezpieczam klamrą ze sprężyną.

Odkładam mięso do lodówki na 3 dni.

Po tym czasie wkładam szynkowar do wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem i na małym ogniu przez około 65 minut. 
 
Po ostygnięciu odkładam na noc do lodówki, tak by rano wędlina była gotowa na śniadanie.
 

sobota, 14 lutego 2015

Omlet z serem korycińskim (z sercem)

Omlet z serem korycińskim

Składniki:

- 3 jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano

dodatki:
- 2 kromki chleba bez skórki
- ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym)
- cebula czerwona, pomidor i sałata do dekoracji
- margaryna do smażenia

Przygotowanie:
W misce roztrzepuję jajka z mlekiem, mąką oraz przyprawami. Z chleba oraz sera korycińskiego wycinam serca.

Na patelni z rozpuszczoną margaryną podsmażam chleb. Gdy się zarumieni, przewracam na drugą stronę. Pomiędzy układam ser i zalewam całość masą jajeczną. Podczas smażenia podnoszę boki, aby całość płynna się podsmażyła.

Na talerzu rozkładam sałatę, na to przekładam gotowy i ciepły omlet. Na środek kładę plaster pomidora, a na serze posiekaną cebulę.