niedziela, 26 kwietnia 2015

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym

Kotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli


Składniki:

kotlety:
- gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze)
- żółty ser
- mąka pszenna
- 1 jajko
- sól, mielony pieprz czarny



dodatki:
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
- ogórki konserwowe chilli
- ketchup

Przygotowanie:
Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce tarte i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Podaję na ciepło z ketchupem i ogórkami konserwowymi chilli.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Składniki:

ciasto kruche:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200g margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka 

masa makowa:
- u mnie gotowa z puszki 

beza:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

kruszonka:
- 100g margaryny roślinnej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy


Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 12 minut, do lekkiego zarumienienia


Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową.

Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut

Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
(Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje)

niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowa wędlina drobiowa (prasowanka)

Domowa wędlina drobiowa (prasowanka)

Składniki:


- 600g ud z kurcząt 
- 500g fileta z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K)
- 10 łyżeczek żelatyny spożywczej  

Urządzenie: szynkowar Singiel

Przygotowanie:
Z ud kurczaka usuwam kości i chrząstki. Filety tnę na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki. Część skórek kroję na drobne cząstki. Przekładam wszystko do miski, dodaję sól, przyprawy i żelatynę spożywczą. Dokładnie mieszam. Mięso układam w prasowance: na samym dole części z ud z kurczaka, dalsza warstwa to filet z kurczaka i na górę mięso z ud wraz ze skórkami.

Tak wypełniony szynkowar nakrywam podkładką dociskową i mocuję klamrę. Odkładam na minimum 24 godziny do lodówki.

Dopiero po tym czasie zagotowuję wodę w garnku. Na dnie kładę ściereczkę i do wrzącej już wody wkładam szynkowar. Gotuję pod przykryciem i na małym ogniu przez 65 minut. Ostudzony i nieotwierany szynkowar odkładam na noc do lodówki.

Rano polewam wrzątkiem, by wędlina wypadła. Podaję do pieczywa wraz ze świeżymi warzywami.

sobota, 4 kwietnia 2015

Radosnych Świąt Wielkanocnych


Aby mazurki na Waszym świątecznym stole koncertowały tak słodko jak co roku, 
aby zajączki wielkanocne nie skąpiły Wam podarków, 
a dobry Bóg - swojej łaski. 
Wesołego Alleluja!

Zapraszam też na mój kącik potraw Wielkanocnych.

Jajka kurczaki

 Jajka jak kurczaki

Składniki:

- jajka
- majonez stołowy
- sól
- curry 

dodatki/dekoracja:
- ziele angielskie
- pomidor
- szczypior

Przygotowanie:
Gotuję jaja na twardo, studzę i obieram. Kroję je na wysokości 1/3 od góry i wyciągam żółtka. Dodaję majonez sól, curry i dokładnie mieszam masę. Siekam drobno szczypiorek, który umieszczam na małej miseczce. Na to nakładam większą część białka i nakładam masę z żółtek formułując jakby główkę, na to zakładam mniejszą część białka (czapeczkę). Z kawałka pomidora robię nos, ziele angielskie to oczy. 
Każde jajko można umieścić na osobnej miseczce lub więcej sztuk na jednym talerzu.

piątek, 3 kwietnia 2015

Zapiekana kanapka z serem i pesto pietruszkowym

Zapiekana kanapka z serem i pesto pietruszkowym w sosie musztardowym


Składniki:

- 2 kromki chleba
- pesto pietruszkowe (natka pietruszki, ząbek czosnku, pestki dyni, jedna łyżeczka soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól, mielony czarny pieprz)
- plaster pomidora
- plaster sera żółtego (u mnie Edam)


- sos musztardowy (u mnie Reypol)

Przygotowanie:
Przygotowuję pesto, wszystkie składniki miksuję w blenderze, u mnie tylko lekko rozdrobnione.
Z chleba usuwam skórki. Jedną kromkę smaruję sosem musztardowym, drugą pesto. 

W środek wkładam ser i pomidora. Kanapkę umieszczam w opiekaczu, u mnie typu Panini. Zapiekam do uzyskania rumianego koloru.
Gotową kanapkę kroję w trójkąty. Można podać z sosem lub ketchupem.