Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
mięso:
- 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g)
marynata:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol)
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa)
ziemniaki:
- ziemniaki
- sól
- tymianek
dodatki:
- świeża sałata lodowa
Forma: naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne.
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50-60 minutCałość podaję z listkami sałaty oraz z odrobiną ketchupu.