sobota, 20 czerwca 2015

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

mięso:
- 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g)

marynata:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol)
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa)



ziemniaki:
- ziemniaki
- sól
- tymianek 

dodatki:
- świeża sałata lodowa

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne.

Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50-60 minut

Całość podaję z listkami sałaty oraz z odrobiną ketchupu.

niedziela, 14 czerwca 2015

Pieczywo żytnie chrupkie z truskawką

Pieczywo żytnie chrupkie z truskawką

Składniki:

kanapki:
- chrupkie pieczywo żytnie bez cukru
- świeże truskawki
- olej arachidowy

dodatki:
- sok pomarańczowy pasteryzowany

Przygotowanie:
Na talerzu układam dwie kromki pieczywa. Truskawki kroję w plasterki, układam na pieczywie. Skrapiam delikatnie olejem arachidowym. Jeśli chcecie, by było odrobinę słodsze, to można truskawki posypać lekko cukrem trzcinowym.


Do takiego śniadania podaję szklankę soku pomarańczowego. Przygotowanie nie zajmuje 5 minut, a za to jest pożywne i zdrowe.

środa, 3 czerwca 2015

Pasta rybna z twarogiem

Pasta rybna z twarogiem

Składniki:

- szproty w sosie pomidorowym
- 125g twarogu półtłustego
- sól himalajska

dodatki:
- pomidorki koktajlowe
- pieczywo z dodatkiem amarantusa Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam)

Przygotowanie:
Rybę w sosie i twaróg miksuję razem na gładką masę, doprawiam solą. Pasta jest dobra na śniadanie na kanapki. Ja podaję z chrupkim pieczywem i koktajlowymi pomidorkami.
[opinia: pieczywo z dodatkiem amarantusa Granex jest lekko chrupiące, ale też dość miękkie. W smaku kukurydziane i co ważne bez dodatku cukru. Można jeść same lub zwyczajne w zastępstwie pszennego pieczywa.]