środa, 24 lutego 2016

Grzanki z pastą rybną z twarogiem

Czasem wystarczy tylko pomysł, aby przygotować ciekawą przekąskę z całkiem zwyczajnych produktów. Aby zróżnicować posiłki w swoim domu, przygotowuję różne pasty do kanapek. Tym razem wystarczy tylko konserwa z rybą w sosie pomidorowym i trochę twarogu, aby powstała smaczna i zdrowa przekąska. O takiej paście już Wam pisałam, ale tym razem połączyłam z grzankami. Czyli na śniadanie mamy grzanki z pastą rybną z twarogiem.

Składniki:
- ryba w sosie pomidorowym (1 puszka)
- 125 g twarogu półtłustego
- sól, pieprz
- olej roślinny o naturalnym aromacie dymnym (ewentualnie)

dodatki:
- kilka kromek pieczywa
- sezam

Przygotowanie:
Twaróg i rybę z sosem miksuję w blenderze na gładką masę. Do smaku dodaję sól i pieprz. Jeśli chcę, aby miała smak wędzony, dodaję kilka kropel oleju roślinnego o naturalnym aromacie dymnym. Dokładnie mieszam. 

Z chleba odkrawam skórki, a kromki zapiekam w opiekaczu. Grzanki rumiane, ale jeszcze ciepłe smaruję pastą rybną i obsypuję sezamem. Tak przygotowane kanapeczki będą dobre na śniadanie oraz jako przekąska między posiłkami. 

Dodam, że lubi je bardzo moja kilkuletnia córka.

sobota, 20 lutego 2016

Mus czekoladowy z bananem

Oczywiście prawdziwy mus czekoladowy to taki z jajek, ale ja dla uproszczenia zrobiłam z dodatkiem śmietanki. Całość połączyłam z bananem i kolorową posypką.

Składniki:
- 330ml śmietanki 30%
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- śmietan żel
- 2 łyżki likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Chocotella

dodatki:
- banan
- posypka: kuleczki zbożowe w czekoladzie

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę wraz z dodatkiem śmietan-żelu. Odkładam dwie łyżki bitej śmietany do innej miseczki. Dodaję do całości ostudzoną czekoladę oraz likier czekoladowy. Dokładnie miksuję. Banana kroję na trzy części. Do szklanek przekładam po 1/3 musu czekoladowego, dokładam do tego kawałek banana. Ozdabiam łyżeczką bitej śmietany i posypuję delikatnie posypką.


Przekładam do lodówki na minimum godzinę. Podaję schłodzone. Dla dzieciaczków można zrobić w wersji bezalkoholowej. Deser będzie wtedy słodszy.



środa, 17 lutego 2016

Ciasteczka z ziemniakami

Dziś na szybko ciasteczka, ale takie szczególne, bo z wykorzystaniem ziemniaków. Ja użyłam pozostałych z obiadu, bo takie również się nadają. Ciasteczka półkruche z ziemniakami.

środa, 10 lutego 2016

Oponki serowe w truskawkowym lukrze

Niedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe, ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru.


Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 500g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 50g margaryny roślinnej 
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżki wódki

dekoracja:
lukier:
- 2 łyżki likieru o smaku śmietankowo – truskawkowym Dalkowski Strawberry
- 1/2 szklanki cukru pudru
posypka maczek o smaku truskawkowym

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Do miski przekładam margarynę i twaróg. Siekam nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal za rzadki, to dodaję więcej cukru.

Z tej ilości składników wychodzi około 2 dużych szwedzkich misek oponków. Gdy ostygną smaruje je lukrem i obsypuję posypką. Podaję, gdy lukier zesztywnieje. 

Dla dzieci można przygotować lukier z samej wody i cukru lub oponki posypać zwyczajnie cukrem pudrem.

wtorek, 2 lutego 2016

Rafaello na kakaowym cieście bez pieczenia

W moich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello. Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników.

Składniki:
- 750ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 200g masła 
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki
- herbatniki kakaowe (około 350g)
- 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla

Forma: 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę

bez pieczenia

Przygotowanie: 
Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami i cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.

Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję.