wtorek, 31 maja 2016

Herbata prosto z Chin

Ostatnio powróciłam do picia herbat. Tym razem za sprawą TeaVivre mogłam poznać kolejne odmiany pochodzące prosto z Chin. Każda wyjątkowa i niepowtarzalna.







Bi Luo Chun Green Tea (Pi Lo Chun) to zielona herbata zbierana na zboczach Gór Dong Ting. Ją możecie zobaczyć na pierwszym zdjęciu. W smaku dość łagodna jak na zieloną herbatę, co mi odpowiada.


Premium White Peony (Bai MuDan) Tea to biała herbata o nazwie Biała Piwonia, pochodzi z Fuding, Fujian, Chiny, ma delikatny lekkokwiatowy i słodkawy smak. Jak widzicie ma słomkowy kolor.


Taiwan High Mountain Oolong Tea - wysokogórska herbata o zapachu kwiatowym, pochodząca z Tajwanu.

Golden Monkey Black Tea - czarna herbata z chińskiej prowincji Fujian o kolorze złotym i czarnym powstała ze świeżych pąków i liści, bardzo łagodna.

Palace Ripened Pu-erh Brick Tea 2007 - herbata z chińskiej prowincji Yunnan, w Polsce zaliczana do herbat czerwonych, robiona z liści drzew 70-80 letnich.

Co ciekawa w sklepie znajdziemy zdjęcia obrazujące dokładnie wygląd herbaty przed i po zaparzeniu. Także opis zawiera szczegóły związane z jej produkcją. Szkoda, że kupując niektóre herbaty w Polsce opisy są bardzo ubogie.


FB TeaVivre TUTAJ.

środa, 11 maja 2016

Pasta jajeczna z domowym majonezem z oleju rzepakowego

Wiosna to często kanapki i sałatki z wykorzystaniem warzyw, ale także jajek, serów i zdrowych olei. Tym razem powstała u mnie na śniadanie pasta jajeczna z domowym majonezem. A majonez powstał na bazie wiejskiego jajka i oleju rzepakowego, co trwało niecałą minutę.

Składniki:

- 2 jajka
- 2 rzodkiewki
- natka pietruszki
- sól, pieprz

majonez domowy:
- 1 jajko
- 125ml oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Gotuję jajka na twardo, a w tym czasie przygotowuję majonez domowy. Do wąskiego naczynia niewiele szerszego od blendera, dodaję składniki na majonez. Pamiętajcie! Zanim dodamy jajko, należy je zawsze jeszcze w skorupce sparzyć wrzątkiem.

Końcówkę blendera umieszczam na samym dnie i blenduję, podnosząc kilka razy ją do góry. W ciągu niecałych 60 sekund mamy gotowy majonez. U mnie jest bardzo żółty, bo użyłam wiejskich jajek.

Ugotowane jajka obieram i drobno siekam, dodaje także pokrojoną rzodkiewkę, natkę pietruszki i majonez domowy (około 1-2 łyżki). Przyprawiam do smaku. Podaję ze świeżym pieczywem.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go użyć do zrobienia potraw na śniadanie.