wtorek, 18 października 2016

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Warto umilać sobie jesień domowymi deserami. Na pewno w tym czasie pojawiają się u mnie domowe wypieki, ale dziś stawiam na nadziewane owoce. Jesienna chłodna pora to oczywiście będą one zapiekane, abym mogła podać je domownikom właśnie na ciepło - 
Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym z dodatkiem żurawiny i płatków jaglanych.


Składniki:
- 6 sztuk średniej wielkości jabłek

nadzienie:
- około 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 10g naturalnego miodu
- 30g masła
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- garść płatków jaglanych
- garść suszonej żurawiny

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myję, następnie wykrawam gniazda nasienne.

W blenderze blenduję orzechy włoskie wraz z masłem i miodem na gładką konsystencje. Do tego dodaję żurawinę i płatki jaglane. Dokładnie mieszam łyżką.
Do jabłek nakładam nadzienie do połowy, wkładam kostkę czekolady i dopiero wtedy uzupełniam nadzieniem. Tak nafaszerowane jabłka układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 
40 minut

Podaję na ciepło.

sobota, 15 października 2016

Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami

Gdy ma się ochotę na ciasto, ale nie chce nam się szczególnie za wiele czasu poświęcić na jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami.

Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mały cukier waniliowy

nadzienie:
- 3 jabłka

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: okrągła tortownica o średnicy około 25cm (u mnie forma do tarty)

Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką.

Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki. 

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam na wierzchu i lekko wciskam w ciasto. Wkładam formę do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 20 minut

Gotowy biszkopt obsypuję cukrem pudrem.