Warto umilać sobie jesień domowymi deserami. Na pewno w tym czasie pojawiają się u mnie domowe wypieki, ale dziś stawiam na nadziewane owoce. Jesienna chłodna pora to oczywiście będą one zapiekane, abym mogła podać je domownikom właśnie na ciepło -
Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym z dodatkiem żurawiny i płatków jaglanych.
Składniki:
- 6 sztuk średniej wielkości jabłek
nadzienie:
- około 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 10g naturalnego miodu
- 30g masła
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- garść płatków jaglanych
- garść suszonej żurawiny
W blenderze blenduję orzechy włoskie wraz z masłem i miodem na gładką konsystencje. Do tego dodaję żurawinę i płatki jaglane. Dokładnie mieszam łyżką.
Do jabłek nakładam nadzienie do połowy, wkładam kostkę czekolady i dopiero wtedy uzupełniam nadzieniem. Tak nafaszerowane jabłka układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika.
- około 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 10g naturalnego miodu
- 30g masła
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- garść płatków jaglanych
- garść suszonej żurawiny
Forma: naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myję, następnie wykrawam gniazda nasienne.W blenderze blenduję orzechy włoskie wraz z masłem i miodem na gładką konsystencje. Do tego dodaję żurawinę i płatki jaglane. Dokładnie mieszam łyżką.
Do jabłek nakładam nadzienie do połowy, wkładam kostkę czekolady i dopiero wtedy uzupełniam nadzieniem. Tak nafaszerowane jabłka układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 40 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Podaję na ciepło.