czwartek, 31 maja 2018

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Szkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Składniki:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki)
- 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy)

owoce:
- 4 łodygi rabarbaru (można dodać także parę truskawek)

kruszonka:
- 80 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru

Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26)

Przygotowanie:

Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru. 

Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką (nie mikserem). Wszystko łącze razem i mieszam także tylko łyżką. Wymieszane ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Rabarbar myję, odcinam suche końce. Można go obrać. Kroję go w 2-centymetrowe kawałki. Tak przygotowany układam równo na cieście lekko go wciskając.

Przygotowuję kruszonkę według przepisu. Masło dodaje zimne, lekko siekam nożem, dopiero później rozcieram w rękach wraz z cukrem i mąką. Kruszonką posypuję wierzch ciasta i wkładam całość do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C

Czas pieczenia: 40-45 minut (do suchego patyczka)

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.