niedziela, 26 maja 2019

Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami

Niedawno robiłam pizzę ze szpinakiem i pozostało mi sporo tej rośliny warzywnej. Zdecydowałam się zużyć szpinak do zrobienia małego zielonego tortu. Tak powstało moje pierwsze Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami.


Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

bita śmietana:
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżeczce wody

dodatki:
- jagody

Forma: tortownica o średnicy 22 cm /u mnie forma w kształcie serca


Przygotowanie:

Jajka ubijam z cukrami na biały puch, tak przez około 5 minut. Dalej dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i olej ciągle miksując.

Szpinak rozdrabniam w blenderze na papkę. Jeśli używam szpinaku mrożonego, najpierw należy go rozmrozić, a dopiero potem zblendować. Dodaję go do ciasta i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. 

Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam ciasto i wkładam do gorącego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut, sprawdzać patyczkiem

W tym czasie mogę przygotować bitą śmietanę. Dopiero wtedy wyjmuję śmietankę 30% z lodówki i miksuję ją z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki.

Gotowe ciasto odkładam do wystudzenia. Dopiero wtedy przekrawam je na pół i odcinam brązowe boki. Jedną z części przycinam lekko, aby uzyskać dodatkowe zielone okruszki z ciasta.

Kładę pierwszy biszkopt. Smaruję go połową bitej śmietany i obsypuję większością jagód. Na to nakładam drugi biszkopt, który smaruję resztą śmietany. Wierzch obsypuję okruszkami ciasta oraz pojedynczymi jagodami. Tort leśny mech odkładam do lodówki.

Wyjmuję go chwilę przed podaniem.
Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami

czwartek, 23 maja 2019

Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem

Proste i pożywne śniadanie to dobry początek dnia. Takim daniem na pewno będą Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem, które tak naprawdę przygotowujemy z tego, co znajdziemy w lodówce.

sobota, 18 maja 2019

Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi

Łatwy i szybki obiad to często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała:
Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi.

Składniki:
sos mięsno-warzywny:
- 1 płat z kurczaka
- pół cebuli białej
- 2 średnie marchewki
- suszona natka pietruszki
- suszony lubczyk
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziołowy
- kostka rosołowa lub bulion
- jogurt naturalny + mąka do zagęszczenia sosu

/Przyprawy Kociołek Smaków/
przyprawy Kociołek Smaków

dodatki:
- podsmażane kluski śląski

Przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę. Przekładam do małego garnka. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do cebuli. Mięso kroję w kostkę i również przekładam do garnuszka. Całość zalewam wodą i dodaję kostkę rosołową bądź zalewam bulionem. Dodaję przyprawy: 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego. Całość duszę pod przykryciem do miękkości.
potrawka z kurczaka

Do czubatej łyżki jogurtu dodaję łyżkę mąki. Mieszam całość. Dodaję odrobinę gorącego sosu i mieszam. Dolewam całość do sosu ciągle mieszając. Doprowadzam sos do zagotowania i wyłączam gaz.

W międzyczasie podsmażam kluski śląskie na rumiano.

Podaję całość na gorąco.

czwartek, 16 maja 2019

Placek kefirowy z jagodami

Maj nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą. Dlatego dla osłody warto upiec coś, co przywoła do nas lato. Tym razem będzie to znów szybkie i łatwe pieczenie: Placek kefirowy z jagodami leśnymi.

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/6 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 opakowania małego kefiru (około 175 g)
/zamiast kefiru można użyć maślanki/

dodatkowo:
- 4 garście jagód leśnych (u mnie mrożone)
- kruszonka z 1 czubatej łyżki margaryny + mąka + cukier puder

Forma: torownica o średnicy 22 cm /u mnie forma w kształcie serca

Przygotowanie:

Łączę osobno mokre składniki na ciasto, a osobno suche. Wszystko przekładam do jednej miski i mieszam łyżką. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam na nią ciasto. Zasypuję wierzch owocami. Całość posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-45 minut

wtorek, 14 maja 2019

Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem

Domowa pizza u nas pojawia się od lat. Mam swoje ulubione ciasto na pizzę, ale jeśli chodzi o dodatki to wciąż eksperymentuję i szukam nowych doznań smakowych. Tym razem powstała Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem (jajkiem).

ciasto: 
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

dodatki:
- ser żółty Gouda
- ser Mozzarella plastry
- boczek (u mnie Pekpol Boczek z komina)


- świeże liście szpinaku
- 1 jajko
- przyprawa do pizzy Kociołek Smaków
- sól himalajska
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)

sos czosnkowy:
- majonez
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- oregano Kociołek Smaków

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę przyrządzam według mojego przepisu na domową pizzę.

Ciasto tym razem dzielę na cztery części. Każdy kawałek rozwałkowuję bardzo cienko formułując z nich osobne pizze. Brzegi zawijam. Przekładam ciasto na blachę posypaną mąką. Tym razem robiłam całość wspólnie z córką, ona nałożyła swoje dodatki, ja zrobiłam tę pizzę z jajem.

Gotowe rozwałkowane ciasto smaruję sosem pomidorowym (lub ulubionym ketchupem). Dalej układam na nią ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Następny krok to ułożenie liści szpinaku. Na to trafia zaś ser mozzarella pokrojony w trójkąty. Dalej układam boczek pokrojony w kostkę. W tym momencie na środek wbijam surowe jajko. Wierzch delikatnie posypują przyprawą do pizzy oraz solą.

Całość przekładam do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 10-11 minut

Po wyjęciu dorzucam jeszcze kilka liści świeżego szpinaku i podaję z sosem czosnkowym.

wtorek, 7 maja 2019

Szybka warstwowa sałatka

Niespodziewani goście mogą przysporzyć nam kulinarnego kłopotu. Na szczęście są danie, które można przygotować ekspresowo i podać na stół. Wystarczy rozejrzeć się po lodówce i mamy gotową sałatkę. Aby była ona bardziej efektowna, należy składniki poukładać warstwowo. Tak powstała Szybka warstwowa sałatka ze schabu, żółtego sera, ogórków konserwowych i czerwonej papryki z sosem majonezowym.

Składniki:
- schab (u mnie Pekpol: Schab z zalewy z dodatkiem jałowca "Kurpiowskie specjały")
- ser żółty w kostce (u mnie Gouda)
- czerwona papryka
- ogórki konserwowe


sos:
- majonez
- jogurt grecki
- suszony koperek
- pieprz czarny
- oregano
- sól

Przygotowanie:
Zaczynam od żółtego sera. Ścieram go na tarce o dużych oczkach. Układam na dnie przezroczystej miski. Następnie kroję paprykę w kostkę. Przekładam ją na warstwę z serem. Dalej kroję plastry schabu w kostkę. Układam równo na papryce. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Dzięki nim sałatka nie będzie mdła.

Teraz zostało już tylko przygotowanie majonezowego sosu. Dodaję majonez i jogurt w proporcji 1:1. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem czarnym, solą, suszonym oregano. Sos równo nakładam na wierzch sałatki. Posypuję całość suszonym koperkiem.

Tak gotową sałatkę warstwową podaję ze świeżym pieczywem. 
Warstwowa sałatka

piątek, 3 maja 2019

Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie

Majówka rozpoczęta i choć pogoda dość kapryśna nie obyło się u mnie bez grilla. Dzisiaj danie bez większych kombinacji i długiego czekania: Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie.
Grillowane piersi z kurczaka w ziołowej marynacie


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka

marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- świeżo zmielony kolorowy pieprz (czerwony, zielony, biały, czarny)
- 1 łyżeczka ziół (tymianek, cząber, kolendra liść)
/Przyprawy Kociołek Smaków/


dodatki:
- surowe warzywa (małe pomidorki, ogórek gruntowy, czerwona papryka)
- chleb z grilla
- ketchup
- musztarda

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przecinam na pół. W ten sposób uzyskuję cztery kawałki mięsa. 

Następnie przygotowuję marynatę. Do miseczki przekładam składniki płynne oraz przyprawy. Ząbek czosnku drobno siekam i dodaję do reszty. Dokładnie mieszam.
ziołowa marynata do kurczaka

Mięso dokładnie smaruję marynatą i odkładam na pół godziny do lodówki.

Rozpalam grilla. Mięso przekładam na tackę do grillowania. Grilluję z obu stron do zarumienienia.

Podaję z warzywami, chlebem pieczonym na grillu oraz z ketchupem i musztardą.