Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bita śmietana:
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżeczce wody
dodatki:
- jagody
Forma: tortownica o średnicy 22 cm /u mnie forma w kształcie serca
Przygotowanie:
Jajka ubijam z cukrami na biały puch, tak przez około 5 minut. Dalej dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i olej ciągle miksując.
Szpinak rozdrabniam w blenderze na papkę. Jeśli używam szpinaku mrożonego, najpierw należy go rozmrozić, a dopiero potem zblendować. Dodaję go do ciasta i mieszam dokładnie drewnianą łyżką.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam ciasto i wkładam do gorącego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut, sprawdzać patyczkiem
W tym czasie mogę przygotować bitą śmietanę. Dopiero wtedy wyjmuję śmietankę 30% z lodówki i miksuję ją z cukrem pudrem, aż mocno zgęstnieje. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki.
Gotowe ciasto odkładam do wystudzenia. Dopiero wtedy przekrawam je na pół i odcinam brązowe boki. Jedną z części przycinam lekko, aby uzyskać dodatkowe zielone okruszki z ciasta.
Kładę pierwszy biszkopt. Smaruję go połową bitej śmietany i obsypuję większością jagód. Na to nakładam drugi biszkopt, który smaruję resztą śmietany. Wierzch obsypuję okruszkami ciasta oraz pojedynczymi jagodami. Tort leśny mech odkładam do lodówki.
Wyjmuję go chwilę przed podaniem.