czwartek, 28 maja 2020

Szybkie maślankowe ciasto ze śliwkami

Jeden z moich sprawdzonych przepisów na ciasto z owocami zawiera w sobie zamiennie maślankę lub kefir. Tym razem tak powstało maślankowe ciasto ze śliwkami. 

Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- około 3/4 szklanki maślanki

nadzienie:
- śliwki węgierki

dodatki:
- cukier puder do posypania
- ewentualnie kruszonka

Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm

Przygotowanie:
Sypkie składniki na ciasto przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję resztę składników. Mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Umyte śliwki przecinam na pół i usuwam z nich pestki. Układam je na cieście brzuszkiem do dołu. Jeśli zrobiliśmy kruszonkę, to teraz obsypujemy nią owoce.

Wstawiam całość do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe ciasto obsypuję cukrem pudrem.

piątek, 22 maja 2020

Sałatka z porem, jajkiem i szynką

Warto mieć w zanadrzu szybką sałatkę na Imieniny albo na każdą inną okazję. Ja polecam ostatnio sałatkę z porem, jajkiem i szynką. Całość bardzo prosta w wykonaniu.


Składniki:
- 1 duży por
- 100 g szynki konserwowej
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo.

Białą część pora dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, Kroję go w drobną kostkę. Szynkę kroję w cienkie paski. Jaja obieram i przeciskam przez sitko do krojenia warzyw.

Dodaję śmietanę, majonez oraz tarty chrzan. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przed podaniem przechowuję w lodówce.

środa, 13 maja 2020

Puszyste ciasto z owocami

Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze wychodzi i jest proste oraz szybkie w wykonaniu. Puszyste ciasto z owocami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka czerwonych porzeczek (lub innych owoców)

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: u mnie wysoka forma w kształcie serce (odpowiednia będzie kwadratowa forma 24 x 24 )

Przygotowanie:

Jajka wbijam do misy w całości. Miksuję je z dodatkiem cukrów do uzyskania puszystej masy (przez około 5 min). Następnie dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Miksuję cały czas dodając kolejne składniki na ciasto. 

Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam do niej ciasto, a wierzch posypuję owocami.  Ja użyłam zamrożonych porzeczek. Następnie wkładam formę do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut (do suchego patyczka)

Ciasto bardzo ładnie rośnie i nie opada. Gotowe ciasto obsypuję cukrem pudrem.