poniedziałek, 30 lipca 2012

Ciasto Strzępiec


Ciasto Strzępiec przepis płyty „Smaki i Smaczki”

Składniki:

ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

dodatki:
- 4 białka
- 30dag orzechów włoskich
- 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem
- słoiczek powideł śliwkowych
- tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut.

Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram ciasto kakaowe i posypuję posiekanymi orzechami. 
Z białek ubijam pianę. Do sztywnej piany wsypuję kisiel i delikatnie mieszam. Smaruj pianą ciasto i przykrywam trzecią częścią ciasta. 
Gotowe wstawiam do gorącego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut

Po upieczeniu i wystygnięciu polewam ciasto roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Najlepiej zrobić niedbałą kratkę.

wtorek, 24 lipca 2012

Zupa cebulowa (SYS) z grzankami

Zupa cebulowa (SYS) z grzankami

Składniki:

zupa:
- zupa cebulowa SYS
- 1/3 małego kubeczka śmietanki 30%

dodatki:
- grzanki (mięso wieprzowe, jajko, bułka namoczona w mleku, posiekana cebula, sól, pieprz)

- mini kotlety mielone
- świeża natka pietruszki


Przygotowanie:
Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego. 

Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie całą zupę miksuję na krem.
Chleb tnę na trójkąty i robię z nich grzanki w opiekaczu do kanapek. Przygotowuję też kotleciki mielone w wersji mini. Zupę w talerzu dekoruję natką pietruszki.

Do ciepłej zupy wrzucam ciepłe kotleciki i całość podaję ze świeżo zrobionymi grzankami.

czwartek, 5 lipca 2012

Ciasto kefirowe z czereśniami

Ciasto kefirowe z czereśniami


Składniki:

ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duży kefir

owoce: 
- czereśnie

kruszonka:
- kruszonka (mąka, cukier, masło)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm
 
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej miski i mieszam. Następnie dodaję olej, jajka i kefir. Mieszam to łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylewam do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na to kładę owoce wydrylowane. Wszystko posypuję kruszonką wcześniej przygotowaną.

Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut