czwartek, 5 lipca 2012

Ciasto kefirowe z czereśniami

Ciasto kefirowe z czereśniami


Składniki:

ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duży kefir

owoce: 
- czereśnie

kruszonka:
- kruszonka (mąka, cukier, masło)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm
 
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej miski i mieszam. Następnie dodaję olej, jajka i kefir. Mieszam to łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylewam do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na to kładę owoce wydrylowane. Wszystko posypuję kruszonką wcześniej przygotowaną.

Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut




1 komentarz:

  1. I jak ja mam się diety trzymać jak widzę takie cuda? ;) Akurat mam zamrożone czereśnie w zamrażalce... Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.