wtorek, 9 października 2012

Miodny Kuch

Miodny kuch

Składniki:

ciasto:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej marchwi
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe)

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy 

Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Jajka ubijam razem z cukrem. Dodaję mąkę, olej, rozpuszczony miód, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Wszystko dokładnie miksuję. Dorzucam marchew oraz bakalie. Mieszam łyżką drewnianą. Wszystko przelewam do wysmarowanej tłuszczem keksówki oraz obsypanej mąką. Piekę w uprzednio nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy jest już gotowe.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.