niedziela, 2 grudnia 2012

Kurczak pieczony w miodzie

Kurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą

Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 szklanki wody
- sól, mielony czarny pieprz

dodatki:
- kasza gryczana z warzywami SYS
- buraczki ćwikłowe 

Forma: naczynie żaroodporne 

Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. 
Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką. 
 
W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego  piekarnika. Od czasu do czasu obracam mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut

Pieczonego kurczaka podaję z przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami i z domową ćwikłą z chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.