sobota, 30 marca 2013

Mazurek różano-lukrowy

Mazurek różano-lukrowy

Składniki:

ciasto:
-180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g margaryny roślinnej
- jajko
- szczypta soli

dekoracja mazurka:
- konfitura z owoców róży
- lukier (sok z cytryny, cukier puder)
- orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko i szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  
Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 15 minut

Po całkowitym ostygnięciu dekoruję ciasta. Część smaruję lukrem, część konfiturą. Układam do ozdoby bakalie (morele pocięte na mniejsze kawałki).


(Źródło przepisu na ciasto: kotlet.tv)

wtorek, 26 marca 2013

Salceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Salceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Składniki:

- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jabłka

dodatki:
-  tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy

Forma: torownica o średnicy 22 cm 

Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Jaja miksuję z cukrem, dodaję olej oraz resztę składników. Mieszam razem z jabłkami. Nasę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 40 minut



(Źródło przepisu: kulinarne spotkania)

niedziela, 24 marca 2013

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku"

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku"


Składniki:

- mięso wieprzowe (u mnie łopatka)
- czerwona papryka
- cebula
- pomidory bez skórki w puszce
- przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili)
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz

dodatki:
- makaron "łazanka"
- olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron.
Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron.

czwartek, 21 marca 2013

Ciasteczka twarogowe z cukrem i cynamonem

Ciasteczka twarogowe z cukrem i ceynamonem

Składniki:

- 100gr masła
- 100gr twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody


dodatki:- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Forma: duża blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Schłodzone masło, najlepiej zamrożone ścieram na tarce. Dodaję resztę składników na ciasto i szybko zagniatam. Odkładam na godzinę do lodówki. 
W miseczce mieszam cukry z cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkowuję dość cienko, na około 3 mm. Wycinam z niego małe kółka i obtaczam dokładnie w cukrze. Składam każde na pół i jeszcze raz na pół. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

czwartek, 7 marca 2013

Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym


Zupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

Składniki: 


- 3 marchewki
- pietruszka
- mała cebula
- mielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- kostka rosołowa (u mnie warzywna) 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- śmietanka 30%
- natka pietruszki (u mnie suszona)
- groszki ptysiowe (u mnie Brześć) 

Przygotowanie: 
Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry i dodaję do cebuli. Dolewam wody, dodaję pieprz i imbir. Duszę do miękkości. Pod koniec wrzucam kostkę rosołową rozpuszczoną uprzednio w gorącej wodzie. Zagotowuję wszystko razem. Następnie miksuję wszystko na gładki krem.
Podaję z dodatkiem śmietanki i z groszkiem ptysiowym. Całość posypuję natka pietruszki.