sobota, 30 marca 2013

Mazurek różano-lukrowy

Mazurek różano-lukrowy

Składniki:

ciasto:
-180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g margaryny roślinnej
- jajko
- szczypta soli

dekoracja mazurka:
- konfitura z owoców róży
- lukier (sok z cytryny, cukier puder)
- orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko i szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  
Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 15 minut

Po całkowitym ostygnięciu dekoruję ciasta. Część smaruję lukrem, część konfiturą. Układam do ozdoby bakalie (morele pocięte na mniejsze kawałki).


(Źródło przepisu na ciasto: kotlet.tv)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.