niedziela, 28 kwietnia 2013

Serniczki na zimno z galaretką herbacianą

Serniczki na zimno z galaretką herbacianą

Skład:


- 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika)
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- cukier puder
- cukier kryształ
- herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka)
- żelatyna spożywcza

Przygotowanie:
Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu. Dodaję cukier kryształ do smaku (u mnie 4 łyżeczki) i około 1 łyżeczki żelatyny. Mieszam, aż wszystko się dokładnie rozpuści. Po ostygnięciu wkładam do lodówki.

Teraz do twarogu dodaję jogurt i cukier puder (do smaku). Do szklanki nalewam 1/3 szklanki przegotowanej gorącej wody. Rozpuszczam tam 1 1/2 łyżki żelatyny. Po ostygnięciu mieszam z masą serową.

Gdy galaretka stężeje, kroję ją w kostkę. Część dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Na spód pucharków (u mnie szklanek) nakładam warstwę galaretki. Na to wylewam ser i znów galaretka.

Wkładam szklaneczki do lodówki i po około dwóch godzinach deser jest gotowy.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasteczka francuskie z owocami róży

Ciasteczka francuskie z owocami róży


 Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- konfitura z owoców róży (u mnie Polska Róża)

Forma: blacha od piekarnika
 
Przygotowanie:
Ciasto dzielę na równe kwadraty. Na każdym z nich układam owoce z róży. Każdy kwadrat sklejam w coś w rodzaju sakiewki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20 minut

piątek, 12 kwietnia 2013

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym

Składniki:

ciasto:
- 600 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego

sos:
- czarne jagody pasteryzowane (u mnie Polska Róża)
- 2 łyżki cukru trzcinowego


dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym garnczku na małym ogniu, dodaję z cukier. Czekam aż uzyskam konsystencje sosu.


Placki podaję zarówno na  ciepło, jak i na zimno.