wtorek, 13 sierpnia 2013

Pieczony kurczak z kabaczkiem

Pieczony kurczak z kabaczkiem


Składniki:
- udka lub podudzia z kurczaka
- kabaczek

marynata:
- 3 łyżki musztardy (u mnie kremska)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki ziół prowansalskich
- 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Kurczaka z kabaczkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam resztą marynaty i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-50 minut

niedziela, 11 sierpnia 2013

Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą

Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duży kefir naturalny

dodatki:
- posypka - Maczek niebieski
- posypka - Perełki ecru

- śliwki
- gorzka czekolada
- ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem
- kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka)

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami. Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut

Gdy ostygną, dekoruję bitą śmietaną oraz posypkami.


czwartek, 8 sierpnia 2013

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym



Składniki:
- cukinia
- 1 1/2 woreczka ryżu białego
- sos paprykowo-czosnkowy Reypol
- ser żółty (u mnie Edam)
- sól
- zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek)
- mielona słodka papryka 

Forma: naczynie żaroodporne 

Przygotowanie:
Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera,

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut