czwartek, 27 listopada 2014

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami

Składniki:

Bułki
przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery:
(ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli

(na wierzch):
- jajko roztrzepane z mlekiem
- sezam

Kotlety:
- mięso mielone indycze
- drobno posiekana cebula
- jajko
- czerstwa bułka
- mleko
- sól, czarny pieprz mielony
- majeranek
- ewentualnie bułka tarta 

dodatki:
- musztarda, majonez, ketchup
- pomidor
- sałata
- cebula
- konserwowe ogórki (u mnie pikle z ogórków)

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według przepisu.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę

Bułkę czerstwą moczę w ciepłym mleku. Dodaję odciśniętą do mięsa i cebuli wraz z jajkiem oraz przyprawami. Ewentualnie podsypuję bułką tartą, gdy mięso jest zbyt rzadkie. Aby kotlety były okrągłe i jednakowych kształtów, wycinam je foremką do ciasta. Smażę na rozgrzanym oleju.

Ciepłą bułkę przekrawam na pół. Jedną część smaruję majonezem, drugą musztardą. Układam sałatę, na to kotlet, ketchup, pikle, cebula pokrojona w piórka, pomidor i wierz bułki.

wtorek, 25 listopada 2014

Domowe bułki na hamburgery

Domowe bułki na hamburgery

Składniki:
 

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli  

na wierzch:
- jajko roztrzepane z mlekiem
- 1 łyżka sezamu

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie: 
Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników na ciasto i zagniatam. Jeśli potrzeba, to podsypuję jeszcze mąką. odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.Ciasto dzielę na osiem jednakowych części, formułuję z nich kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę je spłaszczam i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. 
Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę

Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery.