Domowe bułki na hamburgery

Domowe bułki na hamburgery

Składniki:
 

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli  

na wierzch:
- jajko roztrzepane z mlekiem
- 1 łyżka sezamu

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie: 
Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników na ciasto i zagniatam. Jeśli potrzeba, to podsypuję jeszcze mąką. odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.Ciasto dzielę na osiem jednakowych części, formułuję z nich kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę je spłaszczam i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. 
Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę

Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)